Притиснете го копчето "Enter" за да го прескокнете до содржината

Ние мора да се направи нешто! Владата е реформирање на инспекциските повторно

0

Министерството за економски развој зборуваше повторно за реформа во системот на рускиот преглед на возилото. Тоа веќе се подготвува амбициозен план, кој предвидува измени на постојните закони. Последниот тоа време, се потсетиме, е драматично променета во почетокот на 2012 година.

Што се промени во системот за проверка пред шест години? Право на увид возила за усогласеност со техничките прописи одзеде сообраќајната полиција и му го даде на приватни компании. Talon инспекција беше откажана, наместо да го имаше дијагностички шема, која стана задолжително за полиса за осигурување CTP со осигурителна компанија. Се чини дека се во право и логично. Еве само осигурителни компании наместо за контрола на контрола на операторите ги внеле во делот ... Ако пред да го купат картичка возачи од сообраќајната полиција, денес тие купуваат дијагностички картичка од осигурителни компании. Последни сопственик продаваниот автомобил осигурување од одговорност за приватност алатка и за дијагностички картичка се бара да се вози во неколку дена. Некои го покрена услуга на уште повисоко ниво - протерани дијагностички картичка по пошта.

Суштината на следната реформа - бара драјвери да помине инспекција. За ова би требало да ги заостри контролата во оваа област, да ги заостри правилата за операторите. Во сегашната фаза, Министерството за економија започна на сајтот regulation.gov.ru вистински постапката за оцена на влијание (Феб) од Законот "за технички преглед на возила." Како што велат официјалните претставници, потребата да се процени ефектот на законот за преглед таму, бидејќи на посебно значење на области инспекција за државата и општеството. постапката Феб ќе им овозможи на владата да се оцени и да се приспособат неактивни или неефикасни правила законите и прописите за кога е потребно.

Според "Комерсант", потребните измени и дополнувања на Законот за техничка инспекција во сообраќајната полиција и бизнис Разговор за осигурување за неколку години. Нешто мора да се направи: повеќе МОТ возачите не (според некои извори, до 80 4ec4bbb2005e93d3bf6726e979ec842f6d08b2b6ab9bba0744b2bfcfff0f336b {}), дијагностички шема купи заедно со полисата за автоодговорност. На пазарната економија во сите негови слава ... Во овој случај, бројот на несреќи на патиштата, бидејќи на неисправни автомобили се зголеми во 2017 година на 16,5 4ec4bbb2005e93d3bf6726e979ec842f6d08b2b6ab9bba0744b2bfcfff0f336b {}.

Читај повеќе:   Како да се промени веднаш откако ќе истече?

Купи карти без полагање на инспекција беше овозможено како резултат на голем број на проблеми "правна и техничка" природа. Една од причините - слабо заштитени ЗИС МОТ база на податоци (Министерството за внатрешни работи го "правила"), кои се депонирани сите информации во врска со автомобили кои поминуваат инспекција. Уште изгледа помалку безбеден себе дијагностички картичка, форма која може да се отпечатат на печатач - тоа не е документ на строга одговорност. Друг проблем - на фиктивни оператори кои немаат опрема за проверка на возилото, но има пристап до ЗИС НА добиени незаконски. Тие ќе треба да се најде и да се разоружаат, но тука во СПС, делува како регулатор на бизнисот, а не им е дозволено да ги провери, на редовна основа.

За бескрупулозните оператори во прописи предвидени со парична казна од 100 до 300 илјади. Рубли, но, како и обично, да ги фатат во продажбата на дијагностички картичка без проверка е многу тешко ...

Промените ќе бидат направени на Законот за техничка инспекција, Законот за административни прекршоци (Управниот законик), Кривичниот и кривичната постапка кодови. За возачите, се очекува да се врати на казна за возење без технички преглед - 800 рубли.

Официјални сакате да бидете сигурни дека работата на инспекцијата е снимен на видео и фотографии. Друга предложена промена - трансфер на контролата врз операторите на државата претставена од страна Rostransnadzora. ЗИС до базата на податоци содржина ќе бидат ангажирани во SAR. Казни за издавање дијагностички картичка без проверка на автомобилот ќе биде зајакната. Исто така се планира да се воведе кривични казни за влез во ЗИС НА "лажни информации."

Министерството за економија изјави дека овие измени веќе се согласи со сите релевантни агенции, вклучувајќи го и сообраќајната полиција. Предлог-законот на владата мора да ги исполни пред крајот на оваа година. Сепак, неговиот вовед на Државната Дума може да биде одложен - на ист компјутер, што беше споменато погоре, може да доведе до нови околности и, според тоа, новите измени на законот.

Прочитајте повеќе за:   автомобили, кои се избрани пензионерите и луѓето приближува на возраста за пензионирање

Судејќи според изјавите на официјални лица, реформата на инспекција - во најскоро време. Но, тука експертите не се согласуваат со нив. Во нив, на реформи е сè уште многу прашања.

Додадете коментар

Вашата е-пошта нема да биде објавена. Задолжителни полиња се означени *